Privat pensionssparande innebär att du har ett eget sparande som du själv bestämmer över. Det kan vara en bra investering för framtiden och det rekommenderas av de flesta. Ofta har banker olika typer av pensionsfonder som de förvaltar åt dig, och ditt sparande beror då alltså på hur hög avkastning fonderna ger i slutändan.
Från 2016 får man inte längre göra avdrag i deklarationen för privata pensionsförsäkringar eller eget pensionssparande. I princip innebär detta att du numera beskattas dubbelt för privat pensionssparande: dels betalar du skatt på det du betalar in (eftersom du inte får göra avdrag för det), dels när du sedan tar ut pensionen.
När det gäller både eget pensionssparande och sparande över huvud taget är det viktigt att ha avgifterna för sparandet i åtanke. Detta kan variera med både banken i fråga och olika fonder som du sparar i.
Det är dock självklart bra att spara till pensionen privat också ändå, och det finns flera bra alternativ. Genom att använda ett investeringssparkonto kan du komma undan billigt förutsatt att du väljer fonder med låg avgift. Via investeringssparkontot kan du sedan sälja eller byta fonder, men utan att beskatta vinsten förutsatt att den hålls kvar på investeringssparkontot.
I en kapitalförsäkring kan du göra månatliga inbetalningar och du kan välja månatliga utbetalningar när du sedan väljer att ta ut försäkringen. Även här kan du sälja och byta aktier och fonder utan att betala skatt på någon vinst, men du betalar en så kallad schablonskatt årligen även om värdet på kapitalförsäkringen minskat.
Om du äger din bostad kan det också vara fördelaktigt inför pensionen att amortera mer på bolånen – även om det i sig inte ger några utbetalningar bidrar det till en lägre boendekostnad sedan som pensionär.